Historie

Merino fåret er verdens mest udbredte fårerace.

Det danske Merino får stammer fra Tasmanien. Det er af varianten Cormo, som har verdens fineste uld. Der blev i 1992 indført 69 befrugtede, frosne æg, der blev lagt i rugemødre. Afkommet af dette projekt danner i dag grundstammen for Dansk Merino. For at opnå en blodfornyelse er der importeret nyt sæd fra Tasmanien. Det importerede sæd blev ilagt dyrene i efteråret 1998, og de første nye linjer blev født i april 1999.

Merino uld

Merino får må ikke ikke vasks, ulden vil filte på dyret. Hver merinofiber er 17-23 micron (0,0001 mm). Finheden bevirker at merinoulden er særdeles velegnet til undertøj, blød og hudvenlig. Merinould er elastisk, varm og let til strikning. Merinould er smuds- og vandafvisende, filter let og kan filtes meget tyndt.

I Merinoforeningen samles vi den sidste lørdag i august omkring filtning, farvning og strikning af merinould.

Kontakt Lone (Tlf: 22 94 11 61) eller Elsebeth (Tlf: 40 89 00 41).

Lammekød

Lammekødet indgår i køkkenet over hele verden. I Mellemøsten og Nordafrika er lammekød det mest spiste kød og der findes utallige krydrede retter fra disse områder. Men også i Europa har lammet fundet indpas som en yndet spise.

Lammekødet af Merino er velsmagende, mørt og magert. Det er let fordøjeligt og har en god balance mellem fedtstof og proteiner indeholder værdifulde aminosyrer og mineraler, men ingen kulhydrater.

Fårekødet af Merino er særdeles velegnet til spegepølser, frankfurtere, røget filet og andet pålæg.

Lamme opskrifter på madkanalen

Vi anbefaler også kogebogen “Lammefilosofi”, der indeholder mange gode lammekøbsopskrifter.
Køb den på www.lammefilosofi.dk/

Transport

Vi henviser til fødevarestyrelsens hjemmeside, som løbende bliver opdateret.

foedevarestyrelsen.dk

Hitlister over får og væddere

Se hitlister her: www.landscentret.dk